Головна » 2013 » Травень » 19 » Мандруємо Закарпаттям
20:43
Мандруємо Закарпаттям

Закарпатський край – це безкрайній всесвіт, який не пізнати ні за рік, ні за два, ні за все життя. Подорож Закарпаттям – це яскрава пригода, в якій на колегіантів, вчителів, отця Тадея чекали середньовічні замки та розкішні палаци, древні храми, цікаві музеї, таємничі печери і цілющі мінеральні джерела та просто чисте повітря, напоєне незбагненним запахом сакури та магнолії. Ця земля багата на скарби, тому кожен може знайти тут щось своє, особливе…

Дорога привела нас в м. Ужгород, де ми ознайомились із історією міста, побачили різні архітектурні стилі та справжні дива. Захоплення викликав замок, розташований на вершині Замкової гори над містом – один з найдавніших в Україні, має вже більш як тисячу років. На південному схилі Замкової гори – музей просто неба. Ужгородський скансен представляє собою Закарпаття в мініатюрі. В музеї зібрано більше 20 споруд різного призначення. Відвідали Хресто-Воздвиженський кафедральний собор, побудований в стилі класицизму та бароко і є пам’яткою архітектури національного значення. 

Доля розпорядилась так, що наша екскурсія припала на час цвітіння екзотичних дерев, як сакура та магнолія. Щоб побачити це диво, не обов’язково їхати на схили японських гір. Це диво, яке тільки треба бачити.

Вербна неділя розпочалася Святою Літургією, яку відслужив о. Тадей у реколекційному будинку в селі Анталовці Мукачівської греко-католицької єпархії... Освячена лоза Закарпаття берегтиме нас, наші домівки, берегтиме душевний спокій.

А далі вирушили до Мукачева. Звідки б ви не наближалися до міста, за десятки кілометрів, на одинокій гостроверхій сопці, як магніт, вас притягує овіяний легендами і бойовою славою мукачівський замок «Паланок» (XIV ст.). Якщо Ви хоч раз мріяли побувати у справжній казці в ролі короля чи королеви, тоді замок «Паланок» – саме та чарівна паличка, яка з легкістю виконає вашу мрію.

Не могли оминути урочище Берегвар, де знаходиться невелике містечко Чинадієво. А тут замок графа Шенборна. Елегантний мисливський замок графів. 365 вікон відповідає числу днів в році, 52 кімнати відповідають числу неділь, а 12 входів – числу місяців. Будову прикрашають вежі, флюгери, яскрава черепиця, кольорові вітражі, геральдична ліпнина.

Та хіба все опишеш. Зрештою, два дні малувато. Подякуємо Богу за надану ласку, будемо сподіватись, що це наш початок знайомлення із чудовим Закарпаттям.

Роман Дем’янчук, вчитель географії

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 800 | Додав: jura201 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]