Головна » 2010 » Листопад » 25 » Святий Йосафат – покровитель Бучацького колегіуму
01:21
Святий Йосафат – покровитель Бучацького колегіуму


 «Величаємо тебе, священномученику Йосафате,
і вшановуємо славні твої страждання,
що їх ти витерпів за з’єднання».

З року в рік Бучацький колегіум свщмч. Йосафата при монастирі оо. Василіян урочисто обходить свято свого покровителя. Так і цього року цей день був голосним у серцях усіх присутніх у цьому закладі. А розпочався він із приготованим колегіянтами усного журналу про життя і діяльність свящмч. Йосафата. Отець Теофіл Штурмак ЧСВВ разом із о. Доротеєм Шимчієм та о. Андрієм Драганом поблагословивши цей захід додали впевненості і відважності колегіянтам до його проведення.

Наступним і найважливішим моментом святкування цього дня була Свята Літургія. Очолив її ігумен і магістр Крехівського монастиря о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ. Святкову проповідь виголосив о. Вінкентій Яніцький із Івано-Франківського монастиря в якій зазначив про величність духа й жертвенність свщмч. Йосафата і можливість нашому уподібненню до нього. Присутніми були також ігумен Бучацького монастиря о. Макарій Солюк ЧСВВ, о. Атаназій Євуш ЧСВВ, о. Теофіл Штурмак ЧСВВ (духівник колегіуму), о. Теодор Нагорняк ЧСВВ, о. Михайло Бедрій (м. Збараж), о. Іван Виксюк – м. Яремча (випускник 2002 р.), о. Юрій Сільник – м. Дрогобич (випускник 2001 р.). Розділили радість цього торжества також представники з районного відділу освіти, місцева влада, представники із Тернопільської облдержадміністрації, випускники цього колегіуму, батьки колегіянтів, жертводавці та добродії.

Після Святої Літургії, яку відспівав колегіянтський хор зі словом привітання і подяки звернувся ігумен Бучацького монастиря о. Макарій Солюк ЧСВВ. Найперше привітав своїх співбратів із іменинами нашого Чину і зазначив про відданість та жертовність у нашому монашому житті під покровом свщмч. Йосафата. Подібний заклик з його уст пролунав і до всіх присутніх, а особливо викладацького складу цього колегіуму, бо саме вони формують дитячі серця до пізнавання свого уже незадовго життєвого покликання. І не потрібно боятись невдач, безсиль, буденних клопотів, а навпаки, пам’ятати, що саме тут ми живемо під «Божим дахом». А на закінчення свого привітання о. ігумен Макарій звернувся також і до колегіянтів, яким побажав пильності і рішучості у їхньому навчанні під проводом свого покровителя. Зазначив також, що їхнє майбутнє проявляється уже сьогодні, через виконування своїх обов’язків.

На закінчення урочистого дійства у храмі ігумен і магістр Крехівського монастиря о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ покропив усіх свяченою водою, відспівали гімн колегіуму Владико Отче і зробили спільну фотографію.

По обіді запрошені гості мали також можливість оглянути в актовій залі колегіуму виставу про свщмч. Йосафата, з якою виступили колегіянти цього закладу.

Неможливо не згадати про відгуки випускників цього колегіуму, які сьогодні пролунали й закарбувались у серцях як і колегіянтів, так і викладачів про їхню любов до цього закладу і трепіт душі на сьогоднішньому святі.

Отож, нехай свщмч. Йосафат, дух і провід якого відчуває наша свята обитель разом із колегіумом, надалі супроводить нас дорогою правди, любові, жертвенності, додає сили і наснаги бути вірним своїм обов’язкам і покликанню.


о.  Андрій Драган, ЧСВВ

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 1665 | Додав: Yura(admin) | Теги: Свято, священики, покровителя, випускники, св. Йосафата | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]