Головна » 2011 » Грудень » 16 » Свято Миколая
21:53
Свято Миколая

Свято Миколая

Традиційним новорічним героєм Святий Миколай є для мешканців України, Каталонії, Німеччини, Бельгії, Польщі, Чехії. Подарунки він дарує дітям таємно, тому ніхто досі не розгледів, на чому він приїжджає, - на  крилатому коні чи білому віслюку. Проте точно відомо, що, на відміну від Санта Клауса та Діда Мороза, Святий Миколай не приходить з лісу, а спускається з неба.

В Україні перша згадка про Святого Миколая пов'язана з 882 роком. За часів князя Ігоря Чудотворця Миколая було зображено на одному з київських гербів. Проголошуючи в 988 році на Русі християнство, князь Володимир саме від ікони Святого Миколая отримав особливе благословення. Коли князь відвідував Константинополь, то був вражений відданістю цьому Святому  могутнього  Візантійського  імператора.

У Західній Європі Святого Миколая почали вважати покровителем дітей. У Х ст. в Кельнському кафедральному соборі учням церковно-приходської школи в день пам'яті Святого роздавали фрукти та солодощі. Невдовзі ця традиція вийшла за межі міста і розповсюдилась по всій Європі. У православних і католицьких  країнах Святого Миколая вшановують за  доброту й чудотворство.

В українську школу традиція відзначати День Святого Миколая прийшла у XIX столітті. Наші учні не лише чекали подарунків від Чудотворця, а й самі ретельно готувалися - вчили вірші, пісні, готували сценки… Для них День Святого Миколая був своєрідним підсумком успіхів у навчанні, своєрідним "екзаменом совісті", звітом щодо добрих справ та  слухняності.

А щоб це свято вдалось на прославу Святого Миколая, до нього ретельно готувались колегіанти разом із вихователем Галиною Гладун. Щиро дякуємо о. Макарію та  о. Теодору за підтримку у проведенні зустрічі із Святим Миколаєм.

Та попри матеріальний аспект не забуваймо молитися до Св. Миколая і просити в нього чогось нематеріального – чогось такого, чого ми дуже хочемо. У кожного ці прохання різні, але, думаю, немає такої людини, яка би не хотіла отримати якийсь незвичайний подарунок, який би поліпшив її життя. Тож сьогодні просімо Св. Миколая всіх благ, позитиву, добра, стабільності... Просімо того всього, що нам так не вистачає...

Гривнак Іван, учень 10-А класу

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 818 | Додав: dima95@ | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]