Головна » 2016 » Жовтень » 13 » Мандри в світ печер та неповторних краєвидів
14:24
Мандри в світ печер та неповторних краєвидів

8 жовтня 2016 року учні та вчителі колегіуму здійснили незабутню екскурсію південно-східними районами області. Одне з природних див, якими пишається Тернопільщина, — печери.

Перша зупинка — Кривче. Тут знаходиться печера «Кришталева» протяжністю 23 км, а екскурсійний маршрут — 2800 метрів. За незвичайну красу Кришталеву називають підземною перлиною Поділля. Перші 500 м Вхідного коридору насторожують. Склепіння та стіни печери миготять кристалами темно-коричневого гіпсу, відшліфованими водами древнього Сарматського моря. Далі хід розширюється. І в коридорі Див з’являються перші… дива. У залі Скель знайти зручну для проходу стежину стає важче — бачимо нагромадження кам’яних глиб, хаотично розташованих кам’яних пірамід. У Зоологічному залі вражають незвичні зображення дельфіна, сови, миші, орла та інших істот. Підземний світ постійно балансує між реальністю і казкою.

Грот Кам’яних Сліз, лабіринт Кам’яних Квітів, зали: Буйвола, Завалів, — це лише деякі «етапи» підземних маршрутів Кришталевої, кожний з яких — неповторний і має свою історію.

Печера «Кришталева» — пам’ятка природи Державного значення, частина якої дозволена для використання в рекреаційних, пізнавальних і спелеоспортивних цілях. І, звичайно, цьому сприяє особливий мікроклімат: з постійною температурою +10,2 та відносною вологістю від 90 до 100%.

Атмосферу печери важко описати — її потрібно відчути. А щодо візуальних вражень, така краса справді можлива лише у казках.

Біля входу в печеру

У підземних залах печери «Кришталевої»

Далі екскурсійний маршрут пролягав через Заліщицький район. У селі Торському ми відвідали зоопарк, де мали можливість на власні очі побачити дивовижний світ фауни. Тут — і різноманіття птахів, і лисиці, вовки, ведмеді, лось і поні, страуси і верблюд…

Візиткою і окрасою району є Джуринський (Червоноградський) водоспад. Це найбільший рівнинний водоспад України, висота якого сягає 16 метрів. Знаходиться він на однойменній річці Джурин.

На Червоногородському водоспаді

А всередині здоровенного кратеру розташовані руїни старого замку (XVII ст.), свого часу найкрасивішого на Поділлі, та католицького костьолу (XVIII ст.) Стінки кратеру мають червоний колір, через великий вміст у ґрунті оксидів заліза. Саме через червоний колір землі й має це місце ще одну назву — Червоноград.

Біля руїн Червоногородського замку

Неповторний рельєф, лісові масиви та шум найкрасивішого водоспаду справляють незабутні враження і бажання неодмінно повернутись сюди ще не один раз. Поїздка завершилась, та інтерес до пізнання краси рідної природи кличе в нові мандрівки.

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 1200 | Додав: Collegium | Теги: печера Кришталева, Торське, Червоногородський замок, водоспад, ЗООПАРК, Кривче | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]