Головна » 2014 » Листопад » 5 » Екскурсія в Рукомиш
11:01
Екскурсія в Рукомиш

Бучаччина – древній край зі своєю історією та віковічними духовними і релігійними традиціями, що відобразились у неоціненних пам’ятках культури – стародавніх храмах. Побути в них – значить відчути аскетичний дух, приторкнутися до живої історії християнства.

Саме з цією метою колегіанти та вчителі вирушили 5 листопада до села Рукомиш, яке часто називають українським Люрдом. Адже загадкові травертинові скелі-гроти і фігура Матері Божої, багатовікова історія і неповторні ландшафти приваблюють сюди не тільки українців, а й іноземних туристів.

Рукомиш зустрів нас красивими краєвидами  зі скельних гір на річку Стрипу.  Тут відразу впадають в зір каплички, що символізують стації Хресної дороги Ісуса Христа. Особливо захоплюючою була екскурсія, яку провів священик місцевої церкви св. Онуфрія о. Михайло Суканець. Всіх нас вразив скельний монастир і печерний храм Божого Гробу, який заснували тут  ще наприкінці XIII ст. монахи із Києво-Печерської Лаври. У 1712 році в монастирі оселилися  троє монахів-василіян з Бучача, які повернулись назад в 1754р. Незабутніми є враження від Нерукотворного образу Ісуса Христа, який відображається на травертинових скелях.

Великий подив викликала в колегіантів розповідь про подвиг колишнього воїна УПА Юрія Михайлецького, що переховувався у печері понад 20 років. Щоб не здатися в руки енкаведистам, він живцем згорів у скелі. На честь його тут встановлено пам’ятник «Палаючого воїна».

Унікальним шедевром місцевого храму є оригінальна скульптура св. Онуфрія роботи самого Йогана-Георга Пінзеля.  Сьогодні жителі Рукомиша вважають саме св. Онуфрія своїм  покровителем.

 Біля мурованої церкви росте 375-річний явір - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення. Неповторності додає цій місцині джерело з цілющою водою.   

 Сповнені християнським духом та почуттям патріотизму, колегіанти зрозуміли, настільки настільки багатою на духовні традиції та пам’ятки є наш бучацький край. 

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 845 | Додав: vzaz600 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]