Головна » 2014 » Листопад » 2 » Листопадовий зрив у Козові
17:23
Листопадовий зрив у Козові

Про Західноукраїнську народну республіку (ЗУНР) знають або принаймні чули всі, але не всім відомо, як все починалося в далекому 1918 році з Листопадового зриву (Листопадової революції, Листопадового перевороту, Листопадовий здвигу, Першолистопадового повстання), коли в ніч з 31 жовтня на 1 листопада у місті Львові було здійснено військовий переворот Українською Національною Радою та силами Українських Січових Стрільців. У лавах УСС було багато пластунів. В пам'ять про ті події станиця Козова проводить щорічний захід «Листопадовий зрив», у якому бере участь вся Тернопільська округа. Не пропустили Листопадовий зрив і пластуни станиці Бучач. Вже третій рік поспіль юнаки і юначки з Бучача разом із своїм виховником станичним ст. пл. прих. Володимиром Зазулею та ст. пл. учас. Мариною Провальнюк грають в нічну теренову гру і відчувають себе учасниками тих далеких історичних подій.

Програма Листопадового зриву розпочалася із благословення о. Михайла Забанджали. До уваги пластунів фільм про АТО, відео-звернення бійців батальону «Айдар», записане спеціально для пластунів. Вже кілька років гаслом заходу є «Хочеш змінити історію — прийди і зміни!»

Коли містечко поринуло у сни, в його околиці розгорілася уявна історія україно-польсько-австрійського протистояння в мініатюрі за панування над стратегічними об’єктами. В ході боротьби саме українські сили стали переможцями, виборовши перемогу і втративши найменше «стрільців».

У неділю зранку біля могили воїнам УПА відбулося урочисте закриття зібрання пластунів, на якому — іменування на ступінь пластунів-розвідувачів, нагородження переможців, вітання проводу.

Поверталися до Бучача втомлені, але сповнені вражень і горді за себе, що вистояли в боротьбі цілу ніч. Сподіваюся, на наступний рік ще більше пластунів з Бучача відвідає Козову на Листопадовий зрив.

Павлішен Віталій, учасник Листопадового зриву

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 713 | Додав: vzaz600 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]