Головна » 2011 » Листопад » 5 » Поділись любов’ю до України
23:57
Поділись любов’ю до України

                                                   Поділись любов’ю до України

   У світі є багато неповторних чудес, та нам більше припадають до душі українські, бо вони для нас рідні.

   Західна Україна - унікальний край з неповторною природою та славною історією. Мальовничі краєвиди Поділля, нескінченні лабіринти підземних печер, стародавні фортеці, монастирі й замки, захоплююче поєднання різних епох і культур. Усе це вабить та милує око.

   5 листопада 2011 року здійснили незабутню мандрівку й учні та вчителі колегіуму. Екскурсійний маршрут пролягав на південь через Борщівщину. Перша зупинка - село Окопи - крайня східна точка Тернопільської області. Руїни фортечних мурів, в'їздні брами та земляні Троянові вали нагадують про бурхливі події минулого. Адже це був опорний пункт, який не дозволив постачати продукти і боєприпаси обложеним турецьким загонам, що діяли між фортецями Кам'янця - Подільського і Хотина. З величезним захопленням усі милувалися тут одночасно глибоким каньйоном Дністра та досить широкою заплавою Збруча. Унікальність цього місця ще й в тому , що тут не тільки зливаються дві річки, айв минулому сходились три великих імперії: Австро - Угорська, Російська та Молдовське князівство, а сьогодні межують Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області.

Міст через Дністер, дорога на південний схід - і перед нами сторожова вежа - символ Хотина, ще мить - і величаво постає Хотинська фортеця - унікальна архітектурна і історична пам'ятка XIII - XIX ст. При вході всіх зустрічає пам'ятник гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного, який прославився тут у знаменитій битві 1621 року. Уже з перших кроків по території цього історико-архітектурного заповідника відчувається дух давнини, а в уяві виринають сюжети знятих тут фільмів «Д'Артаньян і три мушкетери», «Захар Беркут», «Богдан Хмельницький» та ін. Особливо вражає сама форма фортеці, оскільки вона (фортеця) збудована на природному фундаменті.

   Низинне положення замку, могутні добре збережені мури і вже реконструйовані вежі у поєднанні з неповторним придністровським ландшафтом створюють незабутні враження.

А далі пролягла дорога на Хмельниччину у старовинний Кам'янець - Подільський. Це місто височіє на скелястому острові, оперезаному тугою петлею річки Смотрич, що тече у мальовничому глибокому каньйоні, і чарує неповторною єдністю природи та архітектури.

   Кам'янець - Подільська фортеця (XI - XII ст.) вражає своєю неприступністю, могутністю і формою. Блукаючи темними підвалами, піднімаючись на вежі, відвідавши в'язницю, в якій заковано Устима Кармалюка, переносишся у ті далекі історичні часи. Оглядаючи Старе місто, здається, що потрапив у середньовіччя. Кам'янець немов величезний музей, де зібрано найрізноманітніші й найоригінальніші пам'ятки архітектури: Михайлівська церква (VI ст.), Домініканський (XIV ст.) та Францисканський (XIV ст.) монастирі, Вірменські бастіони, собор, дзвіниця (XIV - XVII ст.), Кафедральний костьол (XV - XVI ст..), Петропавлівська церква (1569р.), Турецький мінарет (1639р.), монастир домініканок, греко-католицька церква св. Йосафата, монастир оо. Василіан та ін. Тут ніби зупинився час, та поряд вирує життя у новій частині Кам'янця-Подільського. А туристам час їхати додому, безумовно з бажанням неодмінного повернення в цю історичну перлину світового значення.

   Екскурсія завершилась, але враження від побаченого незабутні. І хочеться вірити, що благодатний подільський край з унікальною природою та історичними пам'ятками буде не просто відомий в Україні та Європі, а стане місцем масового відвідування туристів зі всього світу.

                                                                                                                          Дем’янчук Р.П., вчитель географії

 Фотографії дивіться в альбомі Екскурсія по замках

Категорія: Події колегіуму | Переглядів: 994 | Додав: dima95@ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]